Promosi!! Photoshoot Di Genting / Cameron Highland Serendah RM350!!

Hot!! Sesi pre/post wedding photoshoot di Genting Highland / Cameron Highland serendah RM450!! (promosi tempahan berakhir 31 Julai 2012, selepas tempoh promosi harga yang ditawarkan adalah RM650). Anda bebas menempah mana - mana tarikh sehingga akhir tahun 2012. Hubungi ZTP segera di talian 0136249013. Hanya 10 slot dibuka!!! TQ :)

DVD Tutorial RAW Editting Menggunakan Adobe Camera RAW dari Zahir Turion Photography!!!

PROMOSI!!!

Saya akan terbitkan satu DVD video tutorial lengkap mengenai RAW editting yang meliputi kaedah dan tips - tips rahsia untuk menghasilkan gambar yang terbaik serta berkualiti tinggi menggunakan Adobe Camera RAW!!! DVD dijangka akan mula dijual pada akhir bulan Mei dan kaedah penghantaran adalah menggunakan courier. Cepat!!! Rebut sekarang!!! Setiap tempahan yang dibuat sebelum 25 Mei 2012 layak mendapat harga istimewa iaitu RM15 untuk pembeli E-Book (RM25 selepas tempoh promosi) / RM25 untuk bukan pembeli E-Book (RM40 selepas tempoh promosi). Cuma bank in kan ke akaun Maybank 113015197839 Mohd Zahiruddin Zolkifeli.

Jangan lupa untuk SMS perkara berikut :
1) Nama penuh.
2) No. Telefon.
3) Alamat e-mel.
4) Alamat kediaman / surat-menyurat.

Promosi berakhir pada 25 Mei 2012 jadi pastikan anda cepat!!! Hubungi ZTP di talian 013-6249013. TQ

E-Book Basic DSLR Dalam Bahasa Melayu Dari ZTP Hanya Serendah RM30!!!


Photobucket




Perhatian!!! E-book basic DSLR dalam bahasa melayu dari Zahir Turion Photography!! Dapatkannya sekarang sementara promosi masih berjalan pada harga RM30!!! Untuk membelinya mudah sahaja. Sila bank in RM30 ke akaun CIMB 13020123373528 atau MAYBANK 113015197839 (Mohd Zahiruddin Zolkifeli) dan sila hubungi ZTP di 013-6249013 dan pastikan anda simpan slip transaksi. TQ!! :)

Tips - Tips Fotografi

Sabtu, 7 Ogos 2010

Macam Mana Nak Dapat Gambar Dengan Background Blur Maksimum Tanpa Menjejaskan Sharpness Gambar?

Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Assalamualaikum semua. Kali ini saya uploadkan gambar yang kurang menjadi. Disebabkan facebook hanya boleh upload gambar kecik2 je so susah nak tunjuk contoh sebenar. Anda kena try sendiri baru boleh k :)

kali ini berkenaan kenapa saya selalu stop lens saya ke f/2.2 atau lebih kecil apabila menggunakan lens2 biasa seperti 50mm f/1.8.. sebabnya ialah untuk mengurangkan kesan Chromatic Abberation. CA ini ialah kecacatan yang ada pada semua sistem optik. Pembuat lens menguji ketepatan fokus lens dengan cahaya monochormatic dan bukannya cahaya putih. cahaya putih terdiri dari 7 warna. So kalau mereka menguji lens dengan cahaya monochromatic (1 warna sahaya iaitu merah) maka warna lain yang mempunyai panjang gelombang yang berlainan tak diambil kira. Jadi sebab itulah berlakunya CA kerana apabila satu jenis cahaya sudah difokus tepat cahaya warna lain dgn panjang gelombang yang berbeza mempunyai jarak fokus yang berbeza dgn cahaya yang dirujuk. Sebab itulah walaupun kita dah fokus tepat terutamanya di kawasan berwarna putih kita akan nampak warna merah2 atau biru2 camtu. Itulah CA.

CA ini boleh mengurangkan kontras gambar dan menyebabkan gambar nampak berkabus dan kurang sharp.

Salah satu cara mudah untuk kurangkan CA ini adalah dengan cara stopkan lens 1 atau 2 stop dari asal. Contohnya kalau lens f/2 kita kene stop antara f/4 hingga f/5.6 utk dapat optimum sharpness (ikut rules). Tapi bagi saya yang pentingkan foreground dan background blur saya takleh stop banyak sgt sbb nanti kalau stop banyak sgt kurang blur background jadinya.

So setelah saya try saya dapati aperture f/2.2 sesuai untuk mendapatkan background blur yang superb dgn sharpness dan kontras gambar diutamakan.

Kadang2 saya guna jugak f/1.8 terus semasa shoot portrait dalam kawasan yang kurang cahaya sebab boleh tambahkan mood..

Apepun selamat mencuba dan segala salah silap harap dimaafkan :)

** hanya sesuai untuk lens 50mm/1.8D, lens lain pun lebih kurang jugak prinsipnya cuma nilainya berlainan dan perlu diuji dahulu :)