Promosi!! Photoshoot Di Genting / Cameron Highland Serendah RM350!!

Hot!! Sesi pre/post wedding photoshoot di Genting Highland / Cameron Highland serendah RM450!! (promosi tempahan berakhir 31 Julai 2012, selepas tempoh promosi harga yang ditawarkan adalah RM650). Anda bebas menempah mana - mana tarikh sehingga akhir tahun 2012. Hubungi ZTP segera di talian 0136249013. Hanya 10 slot dibuka!!! TQ :)

DVD Tutorial RAW Editting Menggunakan Adobe Camera RAW dari Zahir Turion Photography!!!

PROMOSI!!!

Saya akan terbitkan satu DVD video tutorial lengkap mengenai RAW editting yang meliputi kaedah dan tips - tips rahsia untuk menghasilkan gambar yang terbaik serta berkualiti tinggi menggunakan Adobe Camera RAW!!! DVD dijangka akan mula dijual pada akhir bulan Mei dan kaedah penghantaran adalah menggunakan courier. Cepat!!! Rebut sekarang!!! Setiap tempahan yang dibuat sebelum 25 Mei 2012 layak mendapat harga istimewa iaitu RM15 untuk pembeli E-Book (RM25 selepas tempoh promosi) / RM25 untuk bukan pembeli E-Book (RM40 selepas tempoh promosi). Cuma bank in kan ke akaun Maybank 113015197839 Mohd Zahiruddin Zolkifeli.

Jangan lupa untuk SMS perkara berikut :
1) Nama penuh.
2) No. Telefon.
3) Alamat e-mel.
4) Alamat kediaman / surat-menyurat.

Promosi berakhir pada 25 Mei 2012 jadi pastikan anda cepat!!! Hubungi ZTP di talian 013-6249013. TQ

E-Book Basic DSLR Dalam Bahasa Melayu Dari ZTP Hanya Serendah RM30!!!


Photobucket




Perhatian!!! E-book basic DSLR dalam bahasa melayu dari Zahir Turion Photography!! Dapatkannya sekarang sementara promosi masih berjalan pada harga RM30!!! Untuk membelinya mudah sahaja. Sila bank in RM30 ke akaun CIMB 13020123373528 atau MAYBANK 113015197839 (Mohd Zahiruddin Zolkifeli) dan sila hubungi ZTP di 013-6249013 dan pastikan anda simpan slip transaksi. TQ!! :)

Tips - Tips Fotografi

Rabu, 20 Januari 2010

Macam Mana Nak Dapat Gambar Paling Tinggi Kualiti Dengan DSLR?


Gambar asal


100% view gambar asal


300% Gambar asal (Resize Guna Genuine Fractal)

Assalamualaikum semua.. Kali ini saya nak kongsikan macam mana untuk dapatkan gambar yang paling berkualiti dari DSLR dan saya merujuk kepada D300 untuk setting2 yang berkaitan tetapi sebenarnya tips ini boleh digunakan untuk semua kamera digital. Tetapi lebih spesifik untuk DSLR. Seperti yang kita semua tahu kita selalu dapat gambar yang berkualiti "biasa2" je. Tapi macam mana nak dapat gambar yang superb n sedap dipandang? Iaitu gambar yang perfect dari segi teknikal contohnya sharpness, kontras, tone, warna, white balance dan sebagainya yang tak berkaitan dengan teknik2 seni fotografi.. Berikut saya kongsikan dari pengalaman saya dan apa yang saya tahu.

1) Lens mestilah super clean keseluruhannya. Tak ada kesan cap jari, minyak2 dan segala kotoran di atas keseluruhan permukaan lens tu.. Kesan kotoran akan buat gambar tu blur skit dan kadang2 akan nampak kesan flare bila keadaan lighting ekstreme...

2) Shoot RAW.. Bukan nak promote RAW tapi memang tu kenyataannya. RAW ada keseluruhan kualiti yang kamera tu mampu hasilkan. Gunakan RAW dengan bit paling tinggi dan dalam mode uncompressed (Untuk D300 dan ke atas kerana kamera seperti D90 ke bawah tiada option utk compression RAW).

3) Guna Mirror Lock Up .. Saya tak pasti model D90 ke bawah ada ke tak fungsi ni.. Tapi D300 ada.. Fungsinya adalah untuk lock mirror tu ke atas supaya bila ambil gambar tak ada vibration yang disebabkan pergerakan mirror yang swing dari bawah ke atas dan ke bawah semula.. Kesan gegar ini akan ketara apabila kita view 100% dan apabila di shoot dalam keadaan kurang cahaya dengan shutter speed 1/100s ke bawah.

4) Guna remote atau self timer utk elakkan kamer shaking apabila shutter ditekan especially bila guna shutter speed rendah..

5) Guna tripod n ketatkan everything.. Bagi kamera tu jadi sama rigid macam tripod tu...

6) Set ISO ke nilai paling rendah.. Contohnya kalau D300 ada ISO100 (Low 1.0).. So guna la, noise tak banyak seperti ISO2 yang lebih tinggi.

7) Off kan High ISO Noise Reduction kalau guna ISO tinggi.. Lakukan Noise Reduction dalam komputer jadi kita boleh kawal sepenuhnya kawalan noise.

8) Off kan Active D-Lighting sbb fungsi ni akan underexposed kan gambar tu untuk jaga highlight n lepas tu kawasan shadow akan dicerahkan melalui processor kamera so gambar akan ada noise dalam kawasan shadow berbanding gambar yang di off kan..

9) Gunakan Picture Control Neutral utk dapat result yang natural n kelihatan "Mentah" dari kamera.. Kalau Picture Control lain seperti Vivid, Standard n lain2 dah diadjust kontras, curve, sharpness n macam2 lagi..

10) Gunakan aperture yang sesuai.. Jangan terlampau besar n jgn terlampau kecik.. Keyword.. f/2.8, f/4 n f/8 .. ni yang sesuai bergantung kepada situasi dan keperluan.

11) Post processing pun kene ambik kira jugak utk hasilkan kualiti paling tinggi... Pandai2 la ye..

12) Ooops!! Lupe satu lagi.. Exposure kene betul.. Jangan overexpose n jangan underexpose.. Sbb kalau under noise akan keluar bila kita cerahkan gambar.. N kalau over kawasan highlight akan clip..

Semua ini adalah berdasarkan pengalaman dan pendapat peribadi saya dan saya memohon maaf sekiranya ada yang tidak bersetuju.. Harap semua dapat faedah :)

Di bawah ini adalah link untuk download gambar di atas untuk rujukan : http://www.mediafire.com/i/?znodtzzygik .. Atau untuk lebih senang sila klik tajuk post ini untuk terus ke link download.. Sekian terima kasih :)