Promosi!! Photoshoot Di Genting / Cameron Highland Serendah RM350!!

Hot!! Sesi pre/post wedding photoshoot di Genting Highland / Cameron Highland serendah RM450!! (promosi tempahan berakhir 31 Julai 2012, selepas tempoh promosi harga yang ditawarkan adalah RM650). Anda bebas menempah mana - mana tarikh sehingga akhir tahun 2012. Hubungi ZTP segera di talian 0136249013. Hanya 10 slot dibuka!!! TQ :)

DVD Tutorial RAW Editting Menggunakan Adobe Camera RAW dari Zahir Turion Photography!!!

PROMOSI!!!

Saya akan terbitkan satu DVD video tutorial lengkap mengenai RAW editting yang meliputi kaedah dan tips - tips rahsia untuk menghasilkan gambar yang terbaik serta berkualiti tinggi menggunakan Adobe Camera RAW!!! DVD dijangka akan mula dijual pada akhir bulan Mei dan kaedah penghantaran adalah menggunakan courier. Cepat!!! Rebut sekarang!!! Setiap tempahan yang dibuat sebelum 25 Mei 2012 layak mendapat harga istimewa iaitu RM15 untuk pembeli E-Book (RM25 selepas tempoh promosi) / RM25 untuk bukan pembeli E-Book (RM40 selepas tempoh promosi). Cuma bank in kan ke akaun Maybank 113015197839 Mohd Zahiruddin Zolkifeli.

Jangan lupa untuk SMS perkara berikut :
1) Nama penuh.
2) No. Telefon.
3) Alamat e-mel.
4) Alamat kediaman / surat-menyurat.

Promosi berakhir pada 25 Mei 2012 jadi pastikan anda cepat!!! Hubungi ZTP di talian 013-6249013. TQ

E-Book Basic DSLR Dalam Bahasa Melayu Dari ZTP Hanya Serendah RM30!!!


Photobucket




Perhatian!!! E-book basic DSLR dalam bahasa melayu dari Zahir Turion Photography!! Dapatkannya sekarang sementara promosi masih berjalan pada harga RM30!!! Untuk membelinya mudah sahaja. Sila bank in RM30 ke akaun CIMB 13020123373528 atau MAYBANK 113015197839 (Mohd Zahiruddin Zolkifeli) dan sila hubungi ZTP di 013-6249013 dan pastikan anda simpan slip transaksi. TQ!! :)

Tips - Tips Fotografi

Selasa, 26 Januari 2010

Cara Senang Nak Dapat Gambar Portrait Muka Yang Cantik

Assalamualaikum semua.. Kali ni saya nak kongsikan bagaimana caranya untuk dapat gambar potrait yang sebahagian besarnya mengandungi muka sebagai subjek dengan sangat mudah. Even kamera compact point n shot pun boleh buat. Caranya senang sahaja.. Semuanya berkaitan dengan perspektif yang berlainan apabila menggunakan focal length yang berlainan. Contohnya gambar yang diambil menggunakan focal length yang berbeza (tahap zoom yang berlainan - untuk memudahkan pengguna bukan SLR faham) akan menghasilkan perspektif yang berbeza walaupun kamera yang digunakan adalah sama. Agak susah untuk menerangkannya di sini. Mari kita lihat contoh di bawah..


Gambar di atas ini diambil menggunakan lens 18-55mm pada 18mm (27mm equivalent). Perhatikan bentuk muka yang agak membulat seperti belon, hidung menjadi besar dan telinga menjadi kecil.


Gambar di atas ini diambil menggunakan lens 18-55mm pada 55mm (82.5mm equivalent). Perhatikan perbezaannya dengan gambar di atas. entuk muka menjadi lebih real dan sedap dipandang..

Kesimpulannya saya menasihatkan anda semua zoomkan lens anda ke tahap yang lebih tinggi untuk mendapatkan gambar potrait muka yang nampak cantik dan lebih "pro" berbanding teknik biasa walaupun hanya menggunakan kamera compact je.. Sebab itu la saya selalu menggunakan lens 50mm f/1.8 saya sebab saya suka perspektif lens yang lebih bersifat telefoto. Memang la kalau diikutkan lens 50mm masih belum mencukupi untuk menghasilkan potrait yang cantik tapi sebab duit menjadi penghalang jadi saya terpaksa menggunakannya di tempat pertama sebab saya hanya memiliki lens tu dan 18-55mm sahaja. Kalau ada duit semua lens saya nak beli sampai la 600mm f/4 n 400mm f/2.8 .. Tp kalau untuk potrait cantik try lens 135mm f/2 DC n 200mm f/2 .. memang power lens ni utk potrait sbb background n foreground blur die sangat cantik n boleh dikawal.. Tp harganya sangat mahal la.. Wahaha.. Kalau ada duit lebih skit try la beli 85mm f/1.8 .. Tak mahal lens tu cuma RM1500 camtu je kalau tak silap.. Saya dah try.. Autofokus laju n gambar sangat sharp.. Harap semua dapat faedah :)