Promosi!! Photoshoot Di Genting / Cameron Highland Serendah RM350!!

Hot!! Sesi pre/post wedding photoshoot di Genting Highland / Cameron Highland serendah RM450!! (promosi tempahan berakhir 31 Julai 2012, selepas tempoh promosi harga yang ditawarkan adalah RM650). Anda bebas menempah mana - mana tarikh sehingga akhir tahun 2012. Hubungi ZTP segera di talian 0136249013. Hanya 10 slot dibuka!!! TQ :)

DVD Tutorial RAW Editting Menggunakan Adobe Camera RAW dari Zahir Turion Photography!!!

PROMOSI!!!

Saya akan terbitkan satu DVD video tutorial lengkap mengenai RAW editting yang meliputi kaedah dan tips - tips rahsia untuk menghasilkan gambar yang terbaik serta berkualiti tinggi menggunakan Adobe Camera RAW!!! DVD dijangka akan mula dijual pada akhir bulan Mei dan kaedah penghantaran adalah menggunakan courier. Cepat!!! Rebut sekarang!!! Setiap tempahan yang dibuat sebelum 25 Mei 2012 layak mendapat harga istimewa iaitu RM15 untuk pembeli E-Book (RM25 selepas tempoh promosi) / RM25 untuk bukan pembeli E-Book (RM40 selepas tempoh promosi). Cuma bank in kan ke akaun Maybank 113015197839 Mohd Zahiruddin Zolkifeli.

Jangan lupa untuk SMS perkara berikut :
1) Nama penuh.
2) No. Telefon.
3) Alamat e-mel.
4) Alamat kediaman / surat-menyurat.

Promosi berakhir pada 25 Mei 2012 jadi pastikan anda cepat!!! Hubungi ZTP di talian 013-6249013. TQ

E-Book Basic DSLR Dalam Bahasa Melayu Dari ZTP Hanya Serendah RM30!!!


Photobucket




Perhatian!!! E-book basic DSLR dalam bahasa melayu dari Zahir Turion Photography!! Dapatkannya sekarang sementara promosi masih berjalan pada harga RM30!!! Untuk membelinya mudah sahaja. Sila bank in RM30 ke akaun CIMB 13020123373528 atau MAYBANK 113015197839 (Mohd Zahiruddin Zolkifeli) dan sila hubungi ZTP di 013-6249013 dan pastikan anda simpan slip transaksi. TQ!! :)

Tips - Tips Fotografi

Rabu, 7 Oktober 2009

Cara Menggunakan Adobe Camera RAW (ACR)

Original..

Final.. Lepas aku edit secukup rase..

Exposue -1...

Recovery 100..

Fill Light 50..

Black 30..

Brightness 100..

Contrast 100...

Clarity 100..

Vibrance : Set ke 80

Saturation : Set ke 100

Cara Guna Adobe Camera RAW (ACR) Dalam Adobe Photoshop (Version Yang Digunakan Adalah Adobe Photoshop CS4 dan ACR yang telah diupdate.)

White Balance : Setting ini digunakan untuk mengubah suhu gambar. Sebenarnya Auto White Balance dalam kamera dah selalunya tepat, tapi kadang – kadang kamera tertipu jugak, jadi kena la adjust balik kat sini. Setting kat sini terbahagi kepada 3 iaitu preset, temperature dan tint. Disebabkan preset dah ada jadi saya taknak huraikan, jadi try la satu persatu dari menu yang keluar nanti.

Temperature – Yang ni malas nak explain banyak.. Tp simple tips adalah gunakan nilai lebih tinggi untuk betulkan gambar RAW yang nampak COOL n sebaliknya untuk gambar RAW yang nampak WARM..

Tint – Ni adalah setting untuk balancekan dengan warna sama ada kehijauan atau kemerahan. Funtion ni same je macam adjust hue iaitu adjusment paling bahaya kalau tak biasa. Sebenarnya tak penting mana pun benda ni dan dalam kebanyakan keadaan setting ni tak digunakan pun. Cuma beberapa situasi je. So nasihat saya jangan usik lagi setting ni kalau baru guna ACR ni.. Lebih baik belajar yang temperature tu dulu.

Exposure : Ni lebih kurang sama dengan exposure yang kita set dalam kamera, Cuma untuk menaikkan exposure guna setting ni gambar akan dicerahkan atau digelapkan keseluruhannya secara digital atau diamplify. Berbeza dengan exposure dalam kamera yang mengupul lebih banyak cahaya untuk menghasilkan gambar yang lebih terang. Biasanya ACR bleh cover lebih kurang 2 stop detail dalam imej RAW yang diambil tu..

Recovery : Ni untuk cover detail yang clipping kat kawasan highlight. Tp jangan guna banyak sangat sbb nanti gambar nampak suram n tak “hidup”.

Fill Light : Ni untuk boost kawasan shadow saje utk reveal detail kat kawasan tu. Jangan guna bnayk sangat sbb nanti gambar nampak macam tak real n noise akan nampak jelas.

Black : Setting ni bagi aku menentukan peratusan kawasan shadow dalam gambar. Lebih tinggi nilainya lebih tinggi contarst gambar tu, lebih kurang je macam setting contrast tapi yang ni lebih kepada kawasan gelap. Biasanya aku guna nilai maksimum 7 je.

Brightness : Ni same je macam setting adjustment biasa dalm photoshop, Cuma yang ni adjust kawasan yang kurang cenderung kepada clipping. Aku jarang guna yang ni, tp bagus jugak setting ni. Try la..

Contrast : Contrast ni sbenarnya adalah nisbah perbezaan kawasan cerah ke kawasan gelap, lebih kurang camtu la. Lebih tinggi nilainya lebih ketara perbezaan antara kawasan cerah ke kawasan gelap. Tetapi detail akan hilang jika set terlampau tinggi terutama dalam kawasan highlight. Biasanya saya guna bawah 40. Sebab nanti gambar nampak pelik dan terlampau tak real.

Clarity : Clarity ni aku pun tak tau camana sistem die tp dari pemahaman aku sbb dah lama guna benda ni adalah untuk menjelaskan skit gambar. Setting ni menampakkan lagi perbezaan antara kawasan cerah n gelap. Setting ni akan membuatkan gambar nampak cam 3D skit.. Try la tp jangan banyak sangat.. Au biasanya guna 40 kebawah je..

Vibrant : Funtion ni same macam saturation cuma setting ni boost color yang tak cenderung kepada clipping. Maksud saya warna yang clipping tu adalah oversaturate, maksudnya nampak flate je, tak ada tonal range dah, warna yang clipping tu biasanya nampak pudar. So kita bleh adjust banyak setting ni untuk boost saturation. Satu lagi kelebihan setting ni adalah kesanyya terhadap skin tone adalah minimum, so sesuai untuk boost warna baju pengantin tanpa bagi kesan melampau kepada warna kulit pengantin. Biasanya saya guna samapai maksimum 50 je, sebab nanti bila melampau gambar jadi pelik.

Saturation : Ni sama la macam adjustment saturation kat dalam Photoshop n mana2 software. Tapi jangan guna berlebihan sebab nanti berlaku clipping pada channel – channel warna tertentu. Guna skit je.. Saya tak guna pun, value yang paling saya guna adalah 5 sebab saya adjust vibrance untuk dapat lebih color boost.

p/s: aku guna setting ni je untuk edit 95% dari gambar. Setting lain yang aku gunakan just utk tambah frame, HDR, n beberapa lagi. Kebanyakan gambar yang korang tgk dalam blog ni adalah guna setting ni sume.. So jangan cakap gambar JPEG yang direct keluar dari kamera tu adlaah yang tak di edit. Sebenarnya gambar tu dah diedit. Bezanya dengan gambar RAW ni sbb editting dalam kamera tu dipindahkan ke dalam komputer dan setting untuk adjusment tu lebih kurang sama je macam dalam kamera.. Further editting tu bergantung kepada individu la..

Sori.. aku tertinggal nak letak sample untuk Temperature.. Harap sume dapat faedah :)