Promosi!! Photoshoot Di Genting / Cameron Highland Serendah RM350!!

Hot!! Sesi pre/post wedding photoshoot di Genting Highland / Cameron Highland serendah RM450!! (promosi tempahan berakhir 31 Julai 2012, selepas tempoh promosi harga yang ditawarkan adalah RM650). Anda bebas menempah mana - mana tarikh sehingga akhir tahun 2012. Hubungi ZTP segera di talian 0136249013. Hanya 10 slot dibuka!!! TQ :)

DVD Tutorial RAW Editting Menggunakan Adobe Camera RAW dari Zahir Turion Photography!!!

PROMOSI!!!

Saya akan terbitkan satu DVD video tutorial lengkap mengenai RAW editting yang meliputi kaedah dan tips - tips rahsia untuk menghasilkan gambar yang terbaik serta berkualiti tinggi menggunakan Adobe Camera RAW!!! DVD dijangka akan mula dijual pada akhir bulan Mei dan kaedah penghantaran adalah menggunakan courier. Cepat!!! Rebut sekarang!!! Setiap tempahan yang dibuat sebelum 25 Mei 2012 layak mendapat harga istimewa iaitu RM15 untuk pembeli E-Book (RM25 selepas tempoh promosi) / RM25 untuk bukan pembeli E-Book (RM40 selepas tempoh promosi). Cuma bank in kan ke akaun Maybank 113015197839 Mohd Zahiruddin Zolkifeli.

Jangan lupa untuk SMS perkara berikut :
1) Nama penuh.
2) No. Telefon.
3) Alamat e-mel.
4) Alamat kediaman / surat-menyurat.

Promosi berakhir pada 25 Mei 2012 jadi pastikan anda cepat!!! Hubungi ZTP di talian 013-6249013. TQ

E-Book Basic DSLR Dalam Bahasa Melayu Dari ZTP Hanya Serendah RM30!!!


Photobucket




Perhatian!!! E-book basic DSLR dalam bahasa melayu dari Zahir Turion Photography!! Dapatkannya sekarang sementara promosi masih berjalan pada harga RM30!!! Untuk membelinya mudah sahaja. Sila bank in RM30 ke akaun CIMB 13020123373528 atau MAYBANK 113015197839 (Mohd Zahiruddin Zolkifeli) dan sila hubungi ZTP di 013-6249013 dan pastikan anda simpan slip transaksi. TQ!! :)

Tips - Tips Fotografi

Sabtu, 12 September 2009

Nikon D5000


Assalamualaikum.. Semalam aku dapat komen dalam salah satu post aku pasal pemilihan DSLR, thanks sbb visiting my blog.. Saudara tanpa nama bertanya semalam tentang apa kelebihan dan kekurangan model terbaru Nikon D5000, n elaborate pasal tu skit.. Ok, saya akan ceritakan segala yang bleh saya ceritakan..

Nikon D5000 adalah salah sebuah model terbaru dari 3 biji kamera Nikon yang baru keluar iaitu Nikon D5000 (entry level), Nikon D3000 (super entry level) n Nikon D300s (semi pro). Dalam 3 kamera ni D5000 adalah yang paling tua, tp still up to date sbb ni kamera generation baru (karakteristik gambar sam dgn Nikon D300 n D90).. So kalau dikira dari sini xde ape yang D5000 ketinggalan dari segi kualiti gambar berbanding kamera kat atas ni..

Perbezaan D5000 n D3000

Perbezaan antara kamera ni xbanyak sangat.. dari segi kualiti gambar adalah lebih kurang sama, xde banyak beza sangat.. Cuma D5000 12MP n D3000 10MP.. Tp dari segi high ISO performance D5000 ada kelebihan sedikit berbanding D3000 disebabkan D5000 guna CMOS sensor manakala D3000 guna CCD (CMOS memang power kalau bab noise, tp disebabkan CCD dah makin maju so xde banyak beza sgt antara CMOS n CCD, Cuma noise dari CMOS berkurang lebih kurang 0.3 – 0.7 stops berbanding CCD). Contohnya noise level D5000 pada ISO 1600 lebih kurang sama dengan noise level dari D3000 dengan ISO 1250. Disebabkan D5000 adlah segala2nya lebih bagus dari D3000 termasuk burst rate, image processing (lebih laju) n support movie recording so aku xnak compare banyak sangat pasal ni sbb memang D5000 menang segala2nya berbanding D3000...

Perbezaan D5000 vs D90

Hehe perbezaan dua kamera ni sebenarnya terlalu teknikal jika dibandingkan dengan keseluruhan.. Dari segi kualiti gambar, high ISO performance, color adalah semuanya sama sebab 2 kamera ni guna sensor CMOS 12MP yang sama, image processor yang sama. Cuma perbezaan antara 2 kamera ni adalah D90 mempunyai built in motor utk autofokus dgn lens AF (selain dari AF-S n AF-I). D5000 xde built in motor kat dalam kamera so xleh autofokus dgn lens AF, kalau nak autofokus kene beli lens siri AF-S n AF-I sbb lens siri ni ada built in motor kat dalam.. kalau guna dgn lens AF kene manual fokus la.. Sebab ape aku rekemenkan sangat2 beli kamera yang ada built in motor? Sbb kebanyakan lens yang paling murah, tajam, berkualiti n berpatutan adalah lens siri AF, tp lens ni xde motor.. so kene guna motor dari kamera.. N lens2 ni kalau dapat autofokus memang sgt cepat mengalahkan lens siri AF-S yang berharga RM2500 ke bawah.. Contoh lens AF adalah 50mm f/1.8D, 50mm f/1.4D, 80-200mm f/2.8D n banyak lagi la, sume ni lens yang power2.. Perbezaan seterusnya antara D5000 n D90 adalah kelajuan burst rate iaitu frame per second, D90 bleh buat 4.5fps, D5000 dalam 3fps, tp sbenarnye bagi aku feature ni xde kelebihan langsung sbb photographer biasa jarang gna function ni, even aku ambik gambar candid pengantin pun guna mode single shooting je.. Dari segi body kamera plak D90 ada kelebihan sbb body contour lebih elok n selesa utk dipegang.. D5000 plak hodoh skit n nampk plik.. Tp sume kamera ni guna body n rangka plastik.. Sume kamera ni ada movie mode, bleh record movie.. Cuma D5000 lebih dari segi fancy menu berbanding D90, fancy menu tu adalah menu yang dah di presetkan utk fully auto, disebabkan D5000 memang utk entry level, so banyak la preset yang ada contohnya mode beach, sunset, fireworks.. D90 pun ada function macam tu tp skit je. N in camera editting pun ada banyak function berbanding D90, tp percayalah, lebih baik edit dalam komputer berbanding edit dalam kamera sbb skit sangat benda yang bleh kita adjust dalam kamera.. Ooops lupe, kalau xsilap D5000 ada dalam 5 fokus point je, n D90 ada 11. Sume ni support 3D tracking, Cuma kurang efisyen sbb processing power xcukup n sistem metering yang kurang mantap berbanding metering D300, D300s, D700, D3 n D3X.. D5000 n D90 guna 420 segment matrix metering manakala model power2 guna 1005 pixel RGB matrix metering.. So exposure yang dapat dari kamera D500 n D90 slightly kurang tepat berbanding kamera yang lebih power.. Dari segi xpasti, tp rasenye D90 legi power dari D5000.. Cuma D5000 ada kalebihan berbanding D90 sebab D5000 ada rotating LCD...

D5000 vs D300 & D300s

Emm dari segi kualiti gambar lebih kurang same je sbb guna sensor yang sama, Cuma sistem processing yang beza.. Body kamera memang jauh beza, D5000 fully plastik, tp D300 n D300s ranka magnesium alloy n ada dust n moisture sealing, salut dgn getah utk contour kamera.. Kalau nak tau ape perbezaan body kamera ni anda kene pegang sendiri, so akan tau ape bezanya.. D300 n D300s direka utk extreme contition macam D3 n D3X Cuma dalam bentuk lebih kecik.. D5000 plak utk guna bese2.. tp kalau jaga elok2 xde masalah sbb sume DSLR tahan lasak.. Dari segi speed memang D5000 kalah, dari segi processing power D5000 kalah, dari segi autofokus memang D5000 kalau teruk sbb D300 & D300s guna Multicam AF3500dx utk autofokus, dalam keadaan tersangat gelam dalam cahaya yang paling kelam pun still dapat autofokus n super fast, tp D5000 just guna Multicam AF1000dx, memang ketara beza.. D300 & D300s sangat cepat fokus utk moving objek n sesuai utk cover racing.. D5000 bleh nka cover tp agak susah la, sgt susah.. kene guna maksimum teknik.. Dari segi bateri memang D5000 xleh lawan... xleh.. tp xpe sbb kalau guna bese dala ambik 400 keping gambar tu xjadi masalah utk D5000.. Cuma D5000 ada kelebihan dgn D300 sbb D5000 ada movie mode, D300 xde. Tp D300s ada movie mode.. Oops satu lagi.. disebabkan D300 n D300s adalah mainly utk pro atau semi pro so menu kat dalam lebih banyak (sgt banyak) berbanding D5000, even bleh set kamera tu ikut segala kehendak kita.. N mode D300 n D300s ada skit je, yang ada just mode P,A,S,M ... xde preset lain hehe...Tp jauh lagi best bila digunakan berbanding D5000.. So dari segi feature utk ambik gambar memang D5000 xleh lawan, Cuma kualiti gambar lebih kurang sama... Sbenarnya sgt banyak benda yang D300 n D300s lebih berbanding D5000 tp aku letih dah nak explain hehe... 

D5000 vs D3 n D3X

Yang ni aku berani cakap dengan confident “Jgn nak mimpi”.. Sume kamera D3 ni memang paling power dalam line up Nikon, so kalau D5000 dah xleh lawan dgn D300 (adik D3), jgn harap nk lawan D3 n D3x.. Ni kiranya macam bandingkan BMW 3 Series (D5000) dengan Ferrari 599 GTB Fiorano (D300 n D300s), Ferrari Enzo (D3), Bugatti (D3x). Memang xleh nak lawan langsung hehe..so xperlu la aku nak comparekan kecuali satu je kelebihan D5000 kat sini iaitu ada rotating LCD screen n ada movie mode hehe..

D5000 vs D40 n D60

Sume D5000 menang berbanding kamera ni kecuali gambar dari Nikon D40 pada ISO 400 kebawah lagi smooth n cantik berbanding D5000 sbb D40 ada saiz setiap piksel yg besar berbanding D5000... Yang lain memang xde ape dah, jgn fikir pasal D40 n D60..

Kesimpulan...
Kekurangan D5000 – Tak ada built in motor utk autofokus lens AF.. Bateri xsehebat D90 n keatas, function kurang

Kelebihan D5000 – Ada movie mode (tp xleh auofokus tau, kene fully manual, aku pun xyakin aku bleh buat 1 minit good video footage dgn manual fokus ni. ), rotating LCD (sesuai utk yang malas nak meniarap, merangkap n melompat bila ambik gambar dari angle yang plik2..), kualiti gambar hampir sama dgn kamera yang lebih mahal walaupun D5000 lebih murah..

Adakah D5000 sesuai utk buat bisnes kawin? Bagi aku sesuai (tp dalam kepala cakap tak sbb kene push skill to the limit sbb nak cover the whole wedding dgn gear yang slow n kurang accurate.). Tp bagi orang lain aku xrekemenkan kamera ni utk buat bisnes wedding sbb nanti anda akan kelam kabut sbb kamera ni xleh nak kejar hehe..

Kamera D5000 ni dah terlalu bgs utk beginner, 70 peratus bgus utk semi pro n 50 peratus bagus utk pro.. Bg aku kamera ni dah 80 peratus bagus utk aku.. Tp bile aku nak speed, reliability n keselesaan aku xnak kamera ni.. Camtu la ibaratnya..

Tp!! Untuk beginner atau yang baru nak kenal dunia fotografi aku sangat rekemen kamera ni sbb harga murah n ada banyak preset yang belh dieksperimen dgn kamera ni, sbb kalau nak belajar dah main semi pro kamera memang jadi blur la hehe.. 

So utk menjawab pertanyaan saudara tanpa nama td aku “Sangat Recommendkan D5000 utk start

Terima kasih sbb sudi view blog saya :)

Assalamualaikum:)

psst : sori kalau ada tersilap fakta atau ape2.. sbb sume yang tulis kat sini berdasarkan ape yang saya ingat lepas test main dgn D5000 hari tu.. hehe.. harap sume dapat faedah :)