Promosi!! Photoshoot Di Genting / Cameron Highland Serendah RM350!!

Hot!! Sesi pre/post wedding photoshoot di Genting Highland / Cameron Highland serendah RM450!! (promosi tempahan berakhir 31 Julai 2012, selepas tempoh promosi harga yang ditawarkan adalah RM650). Anda bebas menempah mana - mana tarikh sehingga akhir tahun 2012. Hubungi ZTP segera di talian 0136249013. Hanya 10 slot dibuka!!! TQ :)

DVD Tutorial RAW Editting Menggunakan Adobe Camera RAW dari Zahir Turion Photography!!!

PROMOSI!!!

Saya akan terbitkan satu DVD video tutorial lengkap mengenai RAW editting yang meliputi kaedah dan tips - tips rahsia untuk menghasilkan gambar yang terbaik serta berkualiti tinggi menggunakan Adobe Camera RAW!!! DVD dijangka akan mula dijual pada akhir bulan Mei dan kaedah penghantaran adalah menggunakan courier. Cepat!!! Rebut sekarang!!! Setiap tempahan yang dibuat sebelum 25 Mei 2012 layak mendapat harga istimewa iaitu RM15 untuk pembeli E-Book (RM25 selepas tempoh promosi) / RM25 untuk bukan pembeli E-Book (RM40 selepas tempoh promosi). Cuma bank in kan ke akaun Maybank 113015197839 Mohd Zahiruddin Zolkifeli.

Jangan lupa untuk SMS perkara berikut :
1) Nama penuh.
2) No. Telefon.
3) Alamat e-mel.
4) Alamat kediaman / surat-menyurat.

Promosi berakhir pada 25 Mei 2012 jadi pastikan anda cepat!!! Hubungi ZTP di talian 013-6249013. TQ

E-Book Basic DSLR Dalam Bahasa Melayu Dari ZTP Hanya Serendah RM30!!!


Photobucket




Perhatian!!! E-book basic DSLR dalam bahasa melayu dari Zahir Turion Photography!! Dapatkannya sekarang sementara promosi masih berjalan pada harga RM30!!! Untuk membelinya mudah sahaja. Sila bank in RM30 ke akaun CIMB 13020123373528 atau MAYBANK 113015197839 (Mohd Zahiruddin Zolkifeli) dan sila hubungi ZTP di 013-6249013 dan pastikan anda simpan slip transaksi. TQ!! :)

Tips - Tips Fotografi

Rabu, 16 September 2009

DSLR For Beginner


Assalamualaikum... Saya buat post ni sbb ada rakan yang bertanya iaitu saudara Shaharil yang bertanyakan beberapa perkara berkenaan pemilihan DSLR untuk beginner.. Saha harap post ini dapat menjawab semua persoalan yang ada berkenaan model DSLR untuk sesiapa yang baru nak start dunia DSLR...
Dalam soalannya, dia bertanya berkenaan DSLR yang mempunyai mode Auto, senang guna, gambar cantik n murah.. 4 persoalan ni la yang selalu beginner cari untuk start dalam fotografi ni.. So kita elaborate satu - persatu ye...
Auto : Sbenarnya persoalan ni agak spesifik.. Sebab boleh dikatakan semua DSLR dikatakan automatik sbb semua DSLR sekurang - kurangnya ada mode P,A,S & M... Daripada 4 mode ni, 3 daripadanya adalah automatik iaitu kita setkan salah satu value untuk exposure, kamera akan setkan secara automatik value2 yang lain.. Kalau dalam mode P bleh dikatakan semuanya automatik.. Sebab kamera dah uruskan soal aperture n shutter speed iaitu bahagian paling penting untuk exposure gambar.. Cuma dalam mode PASM ni ISO je yang tak automatik, tp dalam kebanyakan kamera Nikon dan Canon skarang dah support Auto ISO iaitu kita cuma setkan nilai tertinggi ISO n minimun shutter speed utk naikkan ISO dari nilai yang lebih rendah.. Tu semua kalau function automatik dari Mode PASM. Kalau kamera untuk entry level biasanya disediakan sekali dengan Scene Mode selain dari PASM.. Contohnya Nikon kategori entry n mid level ada scene mode seperti mode Malam (kamera fully automatik utk bg gambar cantik utk exposure malam), Sport (kamera fully automatik untuk ambik gambar objek yang high speed, untuk freezekan pergerakan, biasanya kamera akan bg priority kepada shutter speed yang tinggi berbanding aperture), Potrait (Kamera akan bg priority untuk aperture yang lebih besar untuk berikan gambar dgn efek blurred background n gunakan color yang lembut2)... Dan begitulah seterusnya.. Tp dalam scene mode ni satu je yang jadi masalah iaitu kita xleh nak adjust formate file antara JPEG & RAW.. Dalam scene mode kita bleh guna JPEG je.. Tp rasenye untuk beginner tak jadi masalah la...
Senang guna : Senang guna pun banyak berkait dengan mode kat atas jugak, n saya rasa untuk yang btol2 beginner akan start try guna Scene mode dulu, then slowly beralih ke mode PASM dalam masa yang sangat singkat.. Dorang akan guna scene mode untuk tengok camane kamera bleh buat gambar lawa, then lepas tu dorang akan start try n error (cara belajar yang paling efektif) dgn PASM mode then lepas tu skill akan meningkat berkali2 ganda.. So bg saya scene mode tu dalam 10% je penting.. Kalau xde pun xpe.. Antara faktor senang guna yang lain adalah menu yang ringkas dan tak banyak.. Contohnya kalau dibandingkan D40 n D300 saya, menu D300 hampir 5 kali ganda lebih banyak dari D40, so kalau beginner mesti pening kepala dgn setting2 camtu.. Apa yang beginner nak just minimum setting, compose gambar n dapat gambar yang centik.. Lagi satu susunan button kat body kamera pun penting jugak.. Tp rasanya kalau beginner xpe sebab memang kene belajar untuk guna n tau location button tu dari buku manual iaitu start dari bawah.. Kiranya macam kain putih la, kalau kita cat dgn warna pertama memang tu la yg akan kain putih tu dapat sehinggalah ada warna lain pulak yang dicat padanya... Maksud saya kalau beginner belajar pasal Canon, memang die akan biasa dgn menu Canon la, kalau jumpe Nikon die kene belajar balik dari awal pasal susunan menu n button tu.. So utk consider senang guna ke x kene tengok menu n button, DSLR utk entry level ada manu yang sikit dan ringkas n button sikit je, yang mana patut je..
Gambar cantik : Fuh!! Kalau sebelum ni beginner guna point n shot je bila dah naik ke DSLR gambar akan jadi "Confirm Cantik" dari segi color, sharpness n smoothness.. Color akan nampak lebih real dari sebelumnya.. N bagi saya beginner paling suka efek blurred background yang DSLR bleh buat tp kamera Point n Shot xleh nak buat.. N lagi satu, DSLR sekurang2nya 6 kali ganda lebih elok dari Point n Shot dari segi noise performance, so kalau tahap noise DSLR pada ISO3200 adalah same dgn noise dari kamera Point n Shot pada ISO400, tu membuktikan DSLR kurang noise sbb saiz sensor adalah besar.. Pendek kata untuk gambar cantik dgn DSLR xperlu la memilih sgt sbb memang hampir semua gambar akan diedit, so kalau kurang saturation bleh edit lagi dalam komputer.. Tu la kelebihan utama DSLR dalam menghasilkan gambar cantik iaitu High ISO performance, bleh buat background blur, ada function format RAW (untuk editting gler2 tp gambar still xberkurang kualitinya) n color range n dynamic range tinggi.. So semua DSLR yang entry level lebih kurang same je hehe..
Murah : Dari segi harga DSLR untuk entry level dari Nikon n Canon berada dalam harga antara RM1700 ke RM3300... Perbezaan adalah disebabkan feature yang xberkait dengan fotografi seperti function movie... Mode Live View n sebagainya.. So even kalau guna DSLR paling murah pun beginner bleh buat gambar cantik.. Hehe saya ambik kebanyakan gambar kat blog ni guna Nikon D40 je iaitu DSLR paling murah dalam market.. Ok je, xde masalah langsung.. So kalau baru nak start dunia DSLR ni xpe nak guna kamera ape pun.. Lebih kurang same je.. hehe..
Megapiksel?? Perlu ke tinggi ? : Yang ni saya dah buat post pasal ni.. Huhu sbenarnye xbeza mana pun saiz gambar ni sbb bukan sume orang nak print gambar 25 x 19 inci... kebanyakan kita just ambik gambar utk letak kat internet je, paling besar pun print kat kertas 8R.. kalau 8R gambar 5MP dah lebih dari cukup dah.. So kalau ada DSLR yang 6MP n 10MP baik pilih 6MP je sbb beginner xpakai pun gambar besar2.. Dah la gambar besar cepat penuhkan memory card.. Lagi satu kalau korang perhati betul2.. gambar dari DSLR yang ada sikit megapixel lbh cantik dari yang banyak megapiksel hehe..
Movie Mode (Video) : Perlu ke video utk ambik gambar cantik? Jawapannye xperlu langsung.. Lagipun buat masa sekarang Movie Mode kat DSLR kene manual fokus... Fikir la sendiri camane nak ambik video 1 minit guna manual fokus, mesti badan dah berpeluh2 haha... Jawapannya xperlu, sbb nanti kos kamera meningkat..
Swivel / Rotating LCD: Bagi aku xperlu sbb sblom ni orang yg baru ambik gambar DSLR pun guna viewfinder.. Xde yang guna LCD utk compose gambar, percayalah, nanti bila korang dah makin mahir ambik gambar korang akan guna 99% peratus viewfinder utk ambik gambar ....
Macamane dgn Olympus, Panasonic, Pentax & Sony? : Aku sangat tak rekemenkan sbb sensor Olympus & Panasonic lebih kecik so kualiti gambar memang xleh lawan dgn Canon, Nikon, Pentax n Sony.. Kenapa plak tak pakai Sony? Sbb Sony still baru n stakat ni aku try Sony gambar still tak berapa ganas lagi n high ISO performance die xpower, bile high ISO gambar jd super blur sbb kamera nak buang Noise dgn apply terlampau banyak noise reduction haha.. Then aksesori Sony still baru n diconsider sbg mahal... Pentax pun ok tp aku xrekemen utk beginner sbb mahal skit n aksesori susah nak cari kat kedai foto biasa berbanding Canon n Nikon..
Kekurangan Kamera Entry Level :
Kamera dalam siri ni xde built in motor kat dalam kamera so xleh autofokus dgn lens AF, kalau nak autofokus kene beli lens siri AF-S n AF-I sbb lens siri ni ada built in motor kat dalam.. kalau guna dgn lens AF kene manual fokus la.. Sebab ape saya rekemenkan sangat2 beli kamera yang ada built in motor? Sbb kebanyakan lens yang paling murah, tajam, berkualiti n berpatutan adalah lens siri AF, tp lens ni xde motor.. so kene guna motor dari kamera.. N lens2 ni kalau dapat autofokus memang sgt cepat mengalahkan lens siri AF-S yang berharga RM2500 ke bawah.. Contoh lens AF adalah 50mm f/1.8D, 50mm f/1.4D, 80-200mm f/2.8D n banyak lagi la, sume ni lens yang power2.. Tp rasenye still ok untuk beginner.. Sbb dalam kebanyakan situation bg dorang kit lens dah mencukupi utk segalanya.. So xpayah risau lagi pasal ni..
So ape model yg saya rekemen? Jom tgk list :
1) Canon EOS 1000D (~Rm2000)
2) Canon EOS 450D/500D (RM2799 - RM3300)
3) Nikon D40 (~RM1700) - Susah nak cari kat kedai skarang sbb stok dah kurang..
4) Nikon D60 (~RM2300) - Susah nak cari kat kedai skarang sbb stok dah kurang..
5) Nikon D5000 (~RM3200)
6) Nikon D3000 (~RM2200)
Yang Mana Yang Saya Highly Recommend?? :
1) Canon EOS 1000D
2) Nikon D3000
3) Nikon D40
Tapi kalau bleh pilih Canon EOS 1000D atau Nikon D3000 la sbb kamera tu lebih baru dari Nikon D40.. Hehe.. Tp kalau saya x pilih Nikon D3000 sbb memang nampak cam kamera budak kecik, siap ada tutorial lagi dalam menu kamera tu hehe.. Tp kalau kualiti gambar memang power, lbh kurang same cam Canon EOS 1000D tu.. So akhir kata pilih la antara 2 tu kalau nak berpatutan n good value hehe...
Perhatian!! Post ni utk beginner sahaja tau.. So kalau ada yang kurang stuju sori la hehe.. Semoga semua dapat faedah.. Be happy :)

Perhatian!!! Update!!! Post diatas sudah tidak benar dengan kebanyakan kamera kerana telah banyak model replacement untuk menggantikan DSLR diatas.

Model Yang Direkemenkan (5 November 2010)
 1) Nikon D3100
2) Nikon D5000
3) Nikon D90
4) Nikon D7000 (coming soon)
5) Canon 500D
6) Canon 550D
7) Canon 50D
7) Canon 60D

Model Yang Highly Recommended
1) Nikon D3100
2) Nikon D7000
3) Nikon D90
4) Canon 550D
5) Canon 60D




   
Photobucket




PROMOSI!! Dapatkan E-Book Basic Photography (dalam format PDF) dalam bahasa Melayu dari Zahir Turion Photography dengan harga RM30 (harga sebenar RM50) sahaja!! Sentiasa diupdate secara percuma kepada subscriber sehingga lengkap dan dapatkan juga tips2 wedding!!! Promosi berakhir 30/10/2011 ini!! Hubungi ZTP di talian 013-6249013 sekarang!!! Atau sila ke link berikut!!! E-Book

Harap semua dapat faedah :)

With Regards,
MOHD ZAHIRUDDIN ZOLKIFELI
Zahir Turion Photography (TR0100122-P)
www.zahir-photography.com
www.zahir-turion.blogspot.com

zahir_turion@yahoo.com.my
0136249013