Promosi!! Photoshoot Di Genting / Cameron Highland Serendah RM350!!

Hot!! Sesi pre/post wedding photoshoot di Genting Highland / Cameron Highland serendah RM450!! (promosi tempahan berakhir 31 Julai 2012, selepas tempoh promosi harga yang ditawarkan adalah RM650). Anda bebas menempah mana - mana tarikh sehingga akhir tahun 2012. Hubungi ZTP segera di talian 0136249013. Hanya 10 slot dibuka!!! TQ :)

DVD Tutorial RAW Editting Menggunakan Adobe Camera RAW dari Zahir Turion Photography!!!

PROMOSI!!!

Saya akan terbitkan satu DVD video tutorial lengkap mengenai RAW editting yang meliputi kaedah dan tips - tips rahsia untuk menghasilkan gambar yang terbaik serta berkualiti tinggi menggunakan Adobe Camera RAW!!! DVD dijangka akan mula dijual pada akhir bulan Mei dan kaedah penghantaran adalah menggunakan courier. Cepat!!! Rebut sekarang!!! Setiap tempahan yang dibuat sebelum 25 Mei 2012 layak mendapat harga istimewa iaitu RM15 untuk pembeli E-Book (RM25 selepas tempoh promosi) / RM25 untuk bukan pembeli E-Book (RM40 selepas tempoh promosi). Cuma bank in kan ke akaun Maybank 113015197839 Mohd Zahiruddin Zolkifeli.

Jangan lupa untuk SMS perkara berikut :
1) Nama penuh.
2) No. Telefon.
3) Alamat e-mel.
4) Alamat kediaman / surat-menyurat.

Promosi berakhir pada 25 Mei 2012 jadi pastikan anda cepat!!! Hubungi ZTP di talian 013-6249013. TQ

E-Book Basic DSLR Dalam Bahasa Melayu Dari ZTP Hanya Serendah RM30!!!


Photobucket




Perhatian!!! E-book basic DSLR dalam bahasa melayu dari Zahir Turion Photography!! Dapatkannya sekarang sementara promosi masih berjalan pada harga RM30!!! Untuk membelinya mudah sahaja. Sila bank in RM30 ke akaun CIMB 13020123373528 atau MAYBANK 113015197839 (Mohd Zahiruddin Zolkifeli) dan sila hubungi ZTP di 013-6249013 dan pastikan anda simpan slip transaksi. TQ!! :)

Tips - Tips Fotografi

Ahad, 13 September 2009

Cara Nak Ambil Gambar Star / Star Trails


Assalamualaikum.. Ni aku nak share cara2 camane aku ambik gambar bintang n star trails dalam gambar aku yang lepas2.. Kalau korang nak tau ape maksud star trails tu senang je, maksudnye bg aku adalah line2 yang kita dapati dari bintang selepas bukak long exposure kamera tu.. Sbb bumi berpusing pada paksinya, so kita kat khatulistiwa ni dapat ambik gambar star trail yang paling cepat sbb kat khatulistiwa perimeter bumi berpusing adalah paling besar... Enough pasal tu hehe.. Kalau nak ambik gambar bintang sahaja xpayah la nak bukak exposure lama2..
Equipment (Apa yang diperlukan) :
- Kamera (Aku maksudkan DSLR sbb support mode Manual n bleh setkan exposure time ke Bulb atau Time, kalau nak guna kamera compact yang ada manual aku xsarankan sbb banyak sangat noise n gambar jd hampeh, kalau nak guna SLR filem pandai2 la korang kira sendiri faktor resiprocity filem sbb long exposure file x macam digital tau sbb makin lama bukak sensitiviti filem makin kurang, hehe..)
- Tripod, ni keperluan wajib utk long exposure, sbb even kalau kamera goyang skit pun gambar dah jadi kacau bilau dgn efek light painting hehe... Kalau sesapa yang xde tripod tu apa kata ambik kain banyak2 buat macam beanbag tu, then letak atas permukaan rata seperti atap kereta then ltak kamera menghadap ke langit, insyaAllah buat macam tu lebih elok dari pegang dengan tangan.. Huhu..
- Remote control / Remote Release : Kalau just nak ambik gambar bintang xpayah pakai remote release pun xpe, sbb exposure utk ambik gmabar bintang yang still xlebih dari 30 saat, sbb kalau lebih dari 30 saat jadi star trail, disebabkan kamera support auto shutter speed utk maksimum 30 saat so korang bleh guna Self Timer, then biar je smpai hbs exposure.. Kepentingan remote adalah utk exposure lbh dari 30 saat iaitu utk guna mode Time dalam mode Bulb.. Kalau mode bulb kita tekan shutter release utk start exposure then bila shutter release dilepaskan exposure akan tamat, sanggup ke korang tunggu camtu? Aku xsanggup, so mase ni la kita kene guna mode Time, kalau model Nikon D40, D60, D90 korang bleh guna infrared remote control ML-L3 macam yang aku review dalam post lama aku tu. Untuk guna mode time dgn kamera ni korang kene setkan Shutter Release mode ke Remote Control, then setkan exposure kat mode Manual tu ke Bulb, then tekan remote sekali utk start, then biar je lama mana korang nak (maksimum 30 minit sbb kamera limit), then tekan sekali lagi utk tamatkan exposure tu hehe.. Kalau model cam D200, D300 n yang lebih mahal macam tu kene guna ceble release, tu yang mahal tu.. Kalau cable release utk guna time exposure kita kene tekan shutter release kat remote tu then lock button tu, then biar je lama mana kita nak, then kalau nak tamatkan exposure just unlock balik n lepas button tu..
- Satu objek jauh yang kamera boleh fokus (seeloknya lebih dari 40 meter la sbb jarak tu dah dianggap infiniti). Disebabkan bintang berada di jarak infiniti n gelap n kecik so kita xleh nak halakan lens direct ke langit n fokus, jgn harap bleh fokus, so kene la fokus ke objek jauh2 then lock fokus, recompose then ambik gambar.. Oops, ni apply utk lens Nikkon yang siri G je tau contohnya AF-S 18-55mm f/3.5 - 5.6G sbb lens ni xde jarak fokus kat atas lens... Tp kalau guna lens siri D seperti AF 50mm f/1.8D korang bleh terus pusing lens tu smpai jarak fokus sama tanda dengan lambang infiniti tu hehe..
- Langit yang terang x kurang berawan.. Kalau ada awak tebal nanti bukannya nampak bintang, nanti nampak macam gula kapas hehe..
- Telefon bimbit atau apa yang ada function stopwatch...
- Try n Error, disebabkan langit malam bukan semua same so korang kene la try satu persatu utk master hehe... Aku bg basic guideline je tau, skill korang kene cari sendiri sbb skill dapat dari training yang berterusan, kalau aku ajar pun mungkin xsesuai dgn korang hehe..
- Adobe Photoshop CS2 ke atas sbb yang ni ada Adobe Camera Raw yang bleh support format Raw dari kebanyakan kamera...
- Korang mesti shoot dalam format RAW kalau xnak membazir gambar.. sbb White Balance langit malam selalu bertukar2 lagi2 kalau ada bandar berdekatan, so warna lampu dari bandar u la yang buat awan tu bercahaya, so akan ada efek skit2 pada gambar korang nanti.. Kalau guna RAW bleh fix balik white balance tu dgn mudah, selamat n xrosakkan kualiti.. Tp bila shoot JPEG bile dah silat white balance cuba la korang btolkan balik, tgk setakat mana bleh btol kan n ape yang jadi dgn kualiti gambar tu nanti hehe..
Cara nak ambik gambar bintang..
- Setkan kamera ke mode Manual.. Then setkan aperture 15 saat ke bawah, aperture kalau bleh nak yang paling terang tp xde efek vignetting n hazy yang disebabkan lens terbukak wide open.. So aku cadangkan guna aperture f/4 ke f/5.6 . Perlu diingat cahaya bintang seperti flash jugak, short exposure faktor yang kawal kecerahan bintang ada 2 je iaitu ISO n aperture.. So kalau guna aperture yang kecik sangat macam f/11 atau f/22 mungkin korang xdapat nak tgk bintang tu dgn jelas hehe... Setkan ISO antara 400 - 640..
- Pastikan long exposure noise reduction ditutup sbb ni utk exposure yang terlampau panjang, xde efek langsung dgn exposure camni...
- Kalau xberapa jadi cam gambar gelap korang kene ambik lagi gambar dengan esposure yg berlainan.. Basic aku bg kat sini ialah kalau nak bg gambar tu 1 stop terang dari gambar awal korang kene darabkan dengan 2 salah satu dari parameter antara time exposure atau ISO, kalau nak ubah aperture plak kene bahagi dgn 2.. huhu.. Kalau nak gelapkan gambar 1 stop dari asal vice versa la hehe...
- Pandai2 la korang nak buat hehe..
Cara Nak Ambik Star Trail
- Sama macam atas cuma korang kene setkan mode Manual tu ke Bulb.. Pandai2 la eksperimen dgn long exposure hehe.. Contohnya 560 saat @ f/5.6 @ ISO200.. Yang ni kene eksperimen sendiri... Tp aku nak highlightkan kat sini utk nampak star trail, exposure perlu la sekurang2nya 2 minit (120 saat).. Aperture f/5.6 dah cukup utk kawal kecerahan bintang tu... kalau bintang tu still gelap guna aperture f/4.. ISO gunakan antara ISO200 - ISO400...
- Aku rekemenkan korang guna ISO 200, aperture f/5.6 n exposure ikut la lama mana pun sbb kecerahan bintang xberubah dengang jangkamasa, cuma panjang trail tu yg akan berubah hehe.. so exposure time kat sini digunakan utk kawal panjang bintang tu je.. Kecerahan bintang dah dikawal oleh ISO n aperture..
- Oops, kalau nak gambar lagi lawa n xboring korang try la ambik gambar tu sekali dgn objek foreground utk tambah depth, kalau gambar langit saje boring la.. hehe tp kalau dah ada objek lain dalam gambar korang pandai2 la setkan exposure utk balancekan everything haha..
- Camane nak masa lama mana? Senang je, guna function stopwatch dalam hp korang, korang start la masa 1st tekan shutter release tu, then bile cukup masa katakan 500 saat korang stop la exposure tu hehe..
- Oops satu lagi... kalau bleh exposure jgn bg lebih dari 15 minit sbb nanti noise akan datang melampau sbb sensor CMOS kamera tu jadi panas sbb elektrik mengalir berterusan dalam tu hehe..
Selamat mencuba!!! Hehe..
Warning : semua yang aku tulis kat atas ni adalah berdasarkan ape yang aku buat n aku tau, so kepada sesapa yang kurang bersetuju sori ye.. Hehehe... Be happy semua :)