Promosi!! Photoshoot Di Genting / Cameron Highland Serendah RM350!!

Hot!! Sesi pre/post wedding photoshoot di Genting Highland / Cameron Highland serendah RM450!! (promosi tempahan berakhir 31 Julai 2012, selepas tempoh promosi harga yang ditawarkan adalah RM650). Anda bebas menempah mana - mana tarikh sehingga akhir tahun 2012. Hubungi ZTP segera di talian 0136249013. Hanya 10 slot dibuka!!! TQ :)

DVD Tutorial RAW Editting Menggunakan Adobe Camera RAW dari Zahir Turion Photography!!!

PROMOSI!!!

Saya akan terbitkan satu DVD video tutorial lengkap mengenai RAW editting yang meliputi kaedah dan tips - tips rahsia untuk menghasilkan gambar yang terbaik serta berkualiti tinggi menggunakan Adobe Camera RAW!!! DVD dijangka akan mula dijual pada akhir bulan Mei dan kaedah penghantaran adalah menggunakan courier. Cepat!!! Rebut sekarang!!! Setiap tempahan yang dibuat sebelum 25 Mei 2012 layak mendapat harga istimewa iaitu RM15 untuk pembeli E-Book (RM25 selepas tempoh promosi) / RM25 untuk bukan pembeli E-Book (RM40 selepas tempoh promosi). Cuma bank in kan ke akaun Maybank 113015197839 Mohd Zahiruddin Zolkifeli.

Jangan lupa untuk SMS perkara berikut :
1) Nama penuh.
2) No. Telefon.
3) Alamat e-mel.
4) Alamat kediaman / surat-menyurat.

Promosi berakhir pada 25 Mei 2012 jadi pastikan anda cepat!!! Hubungi ZTP di talian 013-6249013. TQ

E-Book Basic DSLR Dalam Bahasa Melayu Dari ZTP Hanya Serendah RM30!!!


Photobucket




Perhatian!!! E-book basic DSLR dalam bahasa melayu dari Zahir Turion Photography!! Dapatkannya sekarang sementara promosi masih berjalan pada harga RM30!!! Untuk membelinya mudah sahaja. Sila bank in RM30 ke akaun CIMB 13020123373528 atau MAYBANK 113015197839 (Mohd Zahiruddin Zolkifeli) dan sila hubungi ZTP di 013-6249013 dan pastikan anda simpan slip transaksi. TQ!! :)

Tips - Tips Fotografi

Isnin, 20 Julai 2009

Kegunaan Polariser (Lens Filter) - Basic

Sbenarnye polariser ni ada banyak kegunaan.. Macam yang aku cakap kat post sblom ni, polariser adalah mother of all filter. Sbb kegunaan terlalu banyak, n bleh kata filter wajib utk ambik landskap n gambar kenderaan. Even dalam skrin LCD pun ada polariser kat depan lampu sblom panel LCD tu utk bagi cahaya passing thru LCD panel dalam 1 angle je, iaitu menegak. Kalau diterangkan banyak2 pun susah nak faham camane prinsip kerja polariser ni, tp secara mudahnye aku andaikan cam kalau mata silau, mesti kita hadang tangan sbb xnak bg cahaya matahari yang silau masuk dalam mata, so secara xlangsung imej objek yang kite tgk tu jadi lebih jelas sbb dah xde silau, sbb kalau ada silau gambar cam kelabu skit. Untuk basic aku terangkan kegunaan utama polariser iaitu :

Eliminate efek silau bile cahaya yang yang xsepatutnya datang secara pantulan dari sudut yang berlainan dari sumber cahaya.

So dalam fotografi ada 2 kegunaan asas polariser ni iaitu :

1. Utk boost color especially bile ambik landskap sbb color akan jadi vivid sbb kesan silau dari pantulan cahaya matahari pada wap2 air die atmosfera dikurangkan. Contohnye dalam gambar kat bawah ni...

Gambar kat bawah ni guna polariser:


Gambar ni xguna polariser:


2. Untuk kurangkan kesan silau pada permukaan yang memantul, so bleh nampak ape yang ada kat bawah permukaan tu. Contohnya kalau ambik gambar air kat tasik, kita dapat tgk ape yang ada kat bawah permukaan air sbb polariser eliminate pantulan. Contoh lanjut cam gambar kat bawah, tp ni guna cermin kereta :

Gambar kat bawah ni guna polariser:


Gambar kat bawah ni xguna polariser:


Tp perlu ingat tau, bile guna polariser normally cahaya akan berkurang antara 1.5 - 2 f-stop. So pandai2 la korang bile dalam keadaan kurang cahaya.. Sori la aku dah xtau nak explain camane sbb aku xpandai mane ajar orang, kalau aku sendiri tahu la hehe.. Apepun harap sume dapat faedah.. Be happy :)